05 January 2011

WHAT? 3.7?!!!!



Assalamualaikum....

Today baru second day of my new sem :( nape sy rase sedih sgt :'( rase sensitif sgt :(
Btw smlm pun, my first day didnt turn out well enough, sbb tension :( ok bg sy blog pun salah satu cara utk luahkan perasaan. Blog is like my second diary, my first diary dlm loker :) Tapi kalau nk luahkan perasaan dlm blog, kenelah bertapis, jgn luahkan sume ye, huhu

Semalam, 3/1/2011 :
Ade kelas penilaian harta tanah + akaun. Mase kelas akaun, lecturer tu tny, sape yg penah amik akaun... adelah dlm 15 org angkat tgn. Then lecturer kate 15 org nie insyaAllah dpt A. Tapi sape yg x de basic akaun, n kalau dpt A = mmg PANDAI GILER!!! n mase tu terus rase dengki,haha tp serious mmg dengki ngan sape yg blaja akaun, bestnye kalau lecturer dah ckp sanpai cam tu skali... JEALouSNYEEEEEEE!!!! X aci :( sy nak jugak dpt A :(

First day class for akaun dah ade assignment :( pastu sy ade la nk sorg kwn nie, mase cuti sy chat ngan die kate tlg ajar sy akaun... so sy nk satu kumpulan ngan die. Tetibe x dpt, so x pe la, kene cari kumpulan lain la jawapnye.... pastu sy gi library utk cari buku rujukan akaun. Nie mmg tahap tension dah nk meletup, sbb x jumpe :( tny org yg jaga library pun x tau. Tak pe la kan, sy turun bwh, gi surau n solat dulu utk tenangkan fikiran. Pas solat naik balik, tgk2 ade kwn sy kat library, tny diorg dah jumpe ke buku akaun. So sy pun jumpe la buku akaun yg byk2. Tapi salah sorg kawan sy nie, pandang slack je :( entah la ngan kawan sy sorg nie, dari dulu ade je cam x puas hati ngan sy. Btw mase cari buku pun tension. Entah pape kan :(

The best part was, ade sorg kwn sy aka my matric fren, pujuk sy melalui chat fb :) n umie pun tlg skali :)... thx korg... sabo je la ye dgr bebelan sy melalui chatbox fb ;p

Hari nie pulak, 4/1/2011:
Today kelas Law + penilaian harta tanah. Kelas law best sgt sbb lecturer sy sporting habis, mmg x ngantuk la walaupun 3 jam ;p tp mase kelas penilaian harta tanah, membuatkan hari sy sedih :( before kelas, sy ade nk satu group ngan one Chinese girl, pastu die kate x pasti lg, oklah kan. Then bile lecturer suruh form group, Chinese girl nie x pandang sy pun. So dah dpt agak la kan yg mesti die dah ade kumpulan dah. So ade sorg kwn sy nie, tgk sy, die kate group die nk lg sorg. Sy pun ok je la. Tetibe, sebelum balik, die kate group die dah penuh. SHHHHHHH siot tol!!! pastu kene la form kumpulan lain :(



Act sy sgt2 x berape suke pasal group work nie... wanna know y? coz group work ialah hasil kerja kumpulan, n dlm kumpulan tu, x semua org akan buat sehabis baik. Betul x? sbb sem satu dah penah kene dgn one group nie, yg buat main2 je. Habis satu group kene marah sbb sorg nie. Fair ke? Then the best part was, sbb hasil keje kami cam ape je, maka carry marks kami pun rendah!!!! So setelah masuk sem 2, sy x mau bende nie ulang lagi... nk jaga betul2 carry marks tu. Cume sy just boleh berdoa semoga group sy pun pandang serious pasal carry marks nie. PLEASSSSSSSSSSSSEEEEEEEEE...

Ok about the 3.7 ialah FIRST CLASS DEGREE!!! Semalam text my senior, tny pasal dean's list. Sbb x pasti, betul ke kat sini dean's list 3.5 n above? ke lain? Takut lain je...sbb kat UIA dean's list ialah 3.6 n above. PAstu akak tu kate dean's list mmg 3.5 n above. Cuma kalau grad nanti first class degree is 3.7 n above... n my reaction was, WHAT? 3.7 N ABOVE? OMG!!! Mane nak cari nie :( sedihnye :( sbb tu i really worried about my group, utk assignment nie :( harap diorg buat sehabis baik. Sbb markah nanti utk group bukan individu.. :(

Till we meet again,
xoxo
Syafiqa

4 comments:

aqeyLs said...

just be tough k:). cz i'm doing the same thing here^^

good laks

.:DyA_NaDiA:. said...

Jangan sdeyh2 syiqa..insha Allah..setiap masalah ade jln pnyelesaian..dan setiap kesusahan yg syiqa lalui..insha Allah..ade kjayaan..:)!!juz keep motivate urself ok..nver look back..:)!!

huda yunus said...

syiqa : jangan sedey dalam idup eh..memang tak dinafikan yg idup kita ni ader naek turunnyer...tapi, jadikan perkara yg sedey 2 sebagai motivasi idup...cth cam syiqa cakap tadi, dalam kerja b'kumpulan tak semestinya sumer bley bagi komitmen yg baek kan...of kos kita akan sedey bila carry mark kita rendah, coz markah ni la yg akan menolong kita masa final exam nanti...tapi, cuba syiqa pk, kalo syiqa terus rasa sedey, mybe komitmen syiqa tok kerja b'kumpulan turut t'jejas...so, aper yg penting skg ni, kita b'diskusi ngn group kita..cakap kat dorang baek2...saper tak nak markah tinggi kan? konklusinya, jgn sedey2 keh...anggap aper yg dah jadi 1 dugaan idup...Allah bagi ujian kerna Allah syg akan hamba2Nya.... :)

Syafiqa said...

wanad: tq so much!!! sama2 kite usaha :)

umie: tq so much!!! amin... yup i will try to motivate myself

huda: huhu tq so much :') insyaAllah syiqa akan akan anggap sume nie sbg dugaan n cube hadapi dgn sebaik mungkin

tq korg, sgt2 terharu :')