29 June 2011

#2 Wordless Wednesday




Contest: Kami Kaki Blogging



Assalamualaikum,


Comel betul laaa poster contest nie, serius suke :D

Jom sama2 masuk contest, mane tau ade rezeki boleh la menang, yeahhh (semangat tol haha) btw this is my very first time, i enter a contest, kalau rezeki nie milik sy, insyaAllah sy dapat la menang..AMIN :D Kepada kak z, tq sbb tagged sy. Ok anda yang baca nie pun, jom laaa ramai2 join dan..

Cara-caranya;

Buat satu entry mengenai contest ni dan linkkan kepada blog nie(tuan yang buat contest nie)

Syarat-syarat;

-tag kepada 3blogger dan pastikan dia tahu
-tinggalkan link penyertaan pada comment di blog saya
-peserta mesti lah memfollow dan like pada fan page kerana memudahkan info-info terkini disampaikan keputusan juri adalah muktamad
Dan hadiahnya... which is the best part of all ialah... drum rolls please!!!

RM 50 + misteri- sama ada cash atau topup

Dan tarikh tutup penyertaan 2 JULAI 2011

Dan saya nak tag

Umie
Ellysya
Fanad


Yeah anda bertiga di tagged :D

Ok, menjawab kepada contest nie, walaupun tak de sape suruh jawab,haha... Kaki blogging? Erm ada la jugak tempias :D pada sy, sy suka berblogging untuk kongsi pendapat sy tentang sesuatu perkara tu. Kalau boleh, semua benda dalam dunia ni, apa2 la kan, sy akan cuba pandang dari sudut positif(sebab mak selalu ajar buat cam tu ;D), so dengan berblogging, sy akan kongsi la jugak pandangan sy.

Sy harap ia boleh diterima ramai dan sedikit sebanyak dapat ubah pandangan orang, daripada pandang sesuatu tu secara negatif ke positif :D Lagi satu, kalau sesuatu perkara tu sy tak bape nak suka atau tak boleh terima ke, sy akan cube memberi nasihat(hehe ye ke?) selembut yang mungkin,hehe lembut kah :P

Tapi apa yang sy blog kan? Ok itu boleh la stalk(erk? haha) bukan stalk la, boleh la tengok2 kat Blog Archive sy, sy blog about my fav songs, my interest towards something macam horse riding, story about going else where dan sebagainya. Kalau tak percaya ce tengok, ce tengok :D Tapi tak de la banyak sangat dan kalau ikutkan hampir kesemuanya yang sy tulis kinda it's all about me :D So do enjoy reading my blog k.. :D

Disebabkan nie contest pertama yang sy masuk, yup, masuk just for fun, tapi kalau menang, Y NOT? :D

Till we meet again,
xoxo
Syafiqa

27 June 2011

Make me your radio ;)



Assalamualaikum,


As usual, kalau saya suka sesebuah lagu tu, kalau rajin, saya akan buat entri khas untuk itu, haha :D so this is one of my fav song for now :D

"My heart's a stereo
It beats for your, so listen close
Hear my thoughts in every note me

Make me your radio
Turn me up when you feel low
This melody was meant for you
Just sing along to my stereo
"

And the bridge...
I only pray you never leave me behind
Because good music can be so hard to find
I take your hand and pull it closer to mine
Thought love was dead, but now you're changing my mind
"


Kadang2, saya suka lagu tu sebab muzik dia, dan kadang2 sebab perkataan yang dia guna dan perkataan yang sangat manis tu boleh buat orang cair, haha kannnn? and for this song, i love both! :D Do enjoy the song.

Till we meet again,
xoxo
Syafiqa

25 June 2011

Love


Assalamualaikum,



Love can be the greatest feeling of all, or even the greatest things of all BUT love also can be the most painful feeling of all ...- Syafiqa :D

Agree? or disagree? for me, it's a yes. When we love someone so badly, and we get the love in return it's like be in the cloud nine. But loving somebody can also be painful if we dont get it in return or even we want to try to forget bout it. Hurt rite?

Nope, i'm not in the sad mood or what not, just in the mood of writing it :D

Till we meet again,
xoxo
Syafiqa

18 June 2011

To my future, the other half



Assalamualaikum,


such a sweet song to hear :D act, it's not the latest song but i just hear it and love it...so this is for you, my future the other half, who knows, rite? haha maybe you might be reading this, heee



Keith Urban-Only you can love me this way

Well, I know there’s a reason
And I know there’s a rhyme
We were meant to be together
That’s why
We can roll with the punches
We can stroll hand in hand
And when I say it’s forever
You understand

That you’re always in my heart
You’re always on my mind
And when it all becomes too much
You’re never far behind
And there’s no one that comes close to you
Could ever take your place
‘Cause only you can love me this way

I could’ve turned a different corner
I could’ve gone another place
But I’d a-never had this feeling
That I feel today
Yeah

And you’re always in my heart
You’re always on my mind
When it all becomes too much
You’re never far behind
And there’s no one that comes close to you
Could ever take your place
‘Cause only can love me this way

Ooooohh…

Na na, somebody love you

And you’re always in my heart
You’re always on my mind
And when it all becomes too much
You’re never far behind
And there’s no one that comes close to you
Could ever take your place
‘Cause only you can love me this way

Only you can love me this way

K then, that's all for now...

Till we meet again,
xoxo
Syafiqa

17 June 2011

Tourism Malaysia di Pulau Pinang dan Alor Star


Assalamualaikum,

Seperti yang anda semua tahu, atau pun baru tahu, haha, sekarang, saya tengah cuti semester, lama kot, sampai la bulan 9 T_T... sangat la lama. Oleh itu, ayah saya meminta saya me"master"kan ( hentam sajalah labuu) kemahiran memandu saya. So kami pergi la ke Pulau Pinang, pada 15/6 dan 16/6 ke Alor Star :D Hoho memang penat la jugak memandu, dan banyak la gak saya balajar masa drive from perak to penang, and perak to alor star..

Cakap pasal Pulau Pinang, tak masuk pulau pun, just gi Tokong Ular, boleh bergambar dengan ular, kene bayar RM 15.00 dan dapat gambar mase tu jugak. Tapi tak nak la tangkap, so just masuk tengok ular, yuran masuk, RM 5, tapi dapat diskaun, jadi RM 3, sebab ada my card...

Masa tengok ular tu, agak seram la jugak, sebab takuttt, gi Pulau Pinang, bukan drive sorang ye, saya drive, pak cik kat sebelah, dan akak kat belakang. Ok, berbalik kepada Tokong Ular tadi, dia act memang kat tokong rupanya, cam sebelah tu la. Dalam tempat yang banyak ular tu, ada arnab gebu, giant snake of course, dan tortoise, besaq betul tortoise tu,hehe

Lepas gi Tokong Ular, kami gi Bukit Bendera, best gak jalan-jalan kat situ. Kalau orang dewasa kena bayar RM 8, tapi kalau tunjuk student card, dapat diskaun, so bayar RM 4 je :D Kalau budak-budak, RM 4.

Bila anda masuk dalam keretapi untuk naik ke atas Bukit Bendera tu, anda akan nampak


Gambar dari belakang keretapi, laluan dia...


Saya sangat tinggi, haha perasannn :D

Bila dah sampai atas, anda akan nampak...


Bukit Bendera, yeah saya dah berjaya sampai sini

Dan kat atas tu, anda boleh menikmati pemandangan yang sangat cantik sambil minum tea dan makan English scones di David Brown's Restaurant. Sedap la jugak English scones tu, huuu nak lagi. Sila la klik di sini untuk tengok gambar dan sebagainya kat David Brown's Restaurant.

Kat Pulau Pinang, just tengok dari luar je la, Komtar, pastu balik :D

Dan esoknya, ke Alor Star, sebelum gi Alor Star, sempat google jap, nak tengok tempat menarik kat sana. Dan yang mengejutkannya, sebenarnya, eja yang betul ialah Alor Star, bukannya Alor Setar..hehe baru je tau :P

Kat Alor Star, yang agak-agak popular, ialah Pekan Rabu. Kat situ ada jual baju-baju untuk lelaki dan perempuan, kuih-kuih tradisional seperti dodol, bahulu, kuih karas, serunding pun ada. Masa kat Pekan Rabu tu, lunch dan beli kuih karas yang memang best, dodol yang memang sedap hingga menjilat jari,hehe dan beli kuah rojak Mak Bi, yang tu pun famous.

Sorry la, tak amik gambar pun, so amik dari encik google saje la :D


Ni la Pekan Rabu, bukan hari rabu je bukak, tapi HARI-HARI bukak :D


Kalau masuk-masuk, belah kiri kedai2 ni, kalau kanan, kuih-kuih segala


So dah jalan-jalan tu, balik memang penat sangat la kan, dan hilang la jet lagged saya, yela sebab ada aktiviti dan kena tido dan bangun awal. Yeah sangat seronok sebab saya macam orang lain, tido waktu Malaysia, bukan tido waktu Paris, London sume, haha...

K la, dah penat mengomel aka menulis :D

Till we meet again,
xoxo
Syafiqa

14 June 2011

I want a cute cat!!!


Assalamualaikum,

How r u guys? Great? Btw talk bout the title, yes, i really want a cute, adorable cat!!!


Cute huh? Really excited as i could grab n hug him :D tapi mak uda punya kucing T_T

But my dad said, if i really want a pet, like cat, i must know how to handle it. Really take care of it. So now, i'm doing some research like how many times do i must take him to the clinic, about antibiotic, lotion and what not...

Really looking forward to have one, maybe a kitten :D and, as i done with my research, i will write an entry about it, to help people out there on how to handle their pet, especially cat :D

Till we meet again,
xoxo
Syafiqa

13 June 2011

Passion No.2?


Assalamualaikum,

Hi there :D, erm hari nie nak sambung cerita pasal passion, iaitu semangat :P hehe... kalau nak tau, entry nie macam sambungan la kepada entry ini .

Bila tengok balik, sebenarnya, saya suka la jugak bercakap. Tapi tengok la topik apa, kalau lebih kepada unsur agama atau nasihat, saya memang suka :) Dan salah satu sebab saya buat blog, adalah untuk berkongsi pendapat saya on how i see things. My mum always teach me to see things positively. So by blogging, i want to try to change peoples' view about certain things, which they maybe, see it differently from me... who knows rite? I can't change people rite? But who said i cant change their stand and view? Haha

Tapi adakalanya, sy sendiri akan terduga dengan kata-kata sendiri, masa tu, kita akan terfikir balik. Oh bola itu bulat, adakalanya kamu di atas, dan adakalanya kamu di bawah... Oleh itu kena la muhasabah diri balik agar sentiasa beringat.

Besides that, I love to blog, i want people to love what i write about and people do follow me bukan sebab sy follow blog dia atau apa, tapi sebab he or she, really want to follow it,sebab blog ni sendiri. Tapi tak kisah la banyak mana pun follower sy or apa, the thing is i really appreciate if people love what i write about. Or even better, people agree with me and share their opinions about the topic and what not.

Dan entri pasal passion sebelum nie, sy ada cakap yang, sy tak suka membaca kan? Erm, tapi sebenarnya, kita kenalah membaca, untuk meningkatkan vocab, grammar dan infomasi tentang sesuatu :) dan buku yang kita baca akan menentukan siapa sebenarnya kita.. ala-ala, you are what you eat, so untuk situasi nie... YOU ARE WHAT YOU READ!!!

Ada one of my friend, Kak Mar, dia ialah my grooming consultant :D dia kata, dalam sesetengah temuduga, akan menanyakan soalah seperti "What is the recent book that you read?" atau "Buku apakah yang anda baca baru-baru ini?" cam tu la lebih kurang... kalau contoh kita jawap, tak de, atau tak baca buku pun... Maka, tanggapan penemuduga terhadap kita akan menurunla. So, sangat penting kita baca buku, dan buku tu perlu la berilmiah sikit, tapi majalah pun apa salahnya kan? Tapi kalau boleh find a proper BOOK :D

So remember guys, YOU ARE WHAT YOU READ :D

K la, that's all for now

Till we meet again,
xoxo
Syafiqa


12 June 2011

Craig David - Insomnia Lyrics (HQ)


Assalamualaikum,


It's already 4.46am but my sis and I still not asleep yet which at that time we are actually hearing to a song named Imsomnia by Craig David...

Me; Along, i think both of us are having insomnia, :p
Along; Noooo, we are freakingly JET LAGGED!!!

Haha, LOL...

Btw it's a nice song, such sweet words...

"Because i can't sleep till you're next to me,
No i can't live without you no more,
Oh i stay up till you're next to me
Till this house feels like it did before
Fells like insomnia ..."


Ok then, that's all for now

Till we meet again,
xoxo
Syafiqa

11 June 2011

Passion



Assalamualaikum,

Hi there, ok la, sebenarnya saya baru balik dari Paris, Barca dan London, heee (kalau ade orang tertanya-tanya la, kalau tak de, tak pe la) haha :D Nak upload gambar, tapi my sis x tak edit lagi :( so sabo je la

Yup masih jet lagged lagi..haha

Today nak cakap pasal passion, for me more to semangat la kot... ye ke? Dalam hidup nie, kalau kite suka sesuatu, kita akan buat dengan penuh minat, kan? Tapi bila dah 20 tahun hidup :P dan tengok balik, sangat sikitla benda yang saya minat... adakah ini normal? haha Normal la tu, tak semua benda kite suka kan?

Macam cerita... erm biase2 je, tak de la fanatik sangat, kalau akak dah download, tengok je la macam Glee, Gossip Girl, Chuck, Grey's Anatomy, House, Royal Pains, How i Met Your Mother, CSI dan certain movies... tapi kalau tak de pun, tak kisah :p

Kalau pasal pakaian, kasut, handbag, i do love fashion but mostly tengok cam tu je... Susah jugak la nak cari yang mane berkenan, tapi mase kat London, beli sampai 3 pasang la pulak.. apekah? haha k senang kate, jarang la kot beli kasut, ok la senang cite, exception untuk kasut sebab ikut mood, heee

Kalau membace lak, ermmm i really not into books :( reading? huh... then datang la idea yang sangat membantu dari my sis, my sis nie sangat la lain dari sy, dia so into those Glee, Gossip Girl... so into books, n dia suka bace blog. So nak pupuk budaya membaca sy and also improve my English, dia pun start kenalkan sy dengan blog Hanis Zalikha, Shazwani Hamid, Salam Dua Benua(makanan sedap2) oh lapar pulak... dan Perempuan Jomblo. Dengan itu, blogging memang telah memupuk minat membaca sy. Thanks along

Kalau aktiviti, ok my passion is.. yup still is, HORSE RIDING :D and act I am a horse rider...

With apachee :D

With horse riding, i learn a lot, for example, i learn how to treat the animal, how to handle them, how to appreciate them and LOVE, i learn how to LOVE them. You will be someone new, when you start dealing with animals, you know. Serious, that is what happen to me. Sy sangat sayangkan kuda2 di Taiping Equine Park(TEP) iaitu tempat sy blaja kuda..

With Harry the pony :D

Dan mase naik kuda, niat terus ikut sunnah Nabi. InsyaAllah everything goes ok :D Buat pengetahuan semua, kuda nie boleh tau apa perasaan kita mase naik dia(kuda). Act dia(kuda) boleh rase denyut nadi kita kot, kalau kita takut, dia akan buli, haha buli macam, buat2 tak mau jalan..cam tu la, dah kalau kita tegas dan tak takut atau tunjuk tak takut, dia(kuda) tak berani nak main2 dengan kita. Hehe interesting huh? Banyak lagi ineresting facts about horses.

Kuda pun macam manusia gak, kalau yang pony macam Harry tu, umur baru dua tahun, perangai pun macam budak umur dua tahun, suka main2, nakal..cam tu la :D Tapi kekuatan kuda, ialah tujuh kali umur dia... macam kalau Harry 2 tahun, kekuatan dia macam manusia umur 14 tahun, tapi kalau fakta nie silap, sorry sangat.. :D

Lepas habis matrik, mase tu la mula ceburkan diri dalam sukan kuda nie, memang setiap hari naik kuda, sebab mase cuti kan, tak buat apa2. Another fact yang my dad bagitau, peluh kuda tu yang bagi badan sihat. So jom sertai sukan berkuda :D memang best..

So, i already explore about one of my passion in life, that is horse riding, what bout yours? Mind sharing? :D

K la, tengah tunggu azan Subuh,hehe

Till we meet again,
xoxo
Syafiqa

10 June 2011

I'm Back :D



Assalamualaikum,

yeah i'm back, rindunye kat blog, tapi sape yang rindu saya? angkat tangan!!! (Sila angkat tangan sekarang!!!) Erm tak de sape pun T_T

Tak pe la, huhu, papepun sekarang masih jet lagged lagi, so nak upload photo la :D

As a teaser, taraaaa

Terkezuttt? Heee


I look so excited! :p


K la, saya dipaksa tido huuu

Till we meet again,
xoxo
Syafiqa