06 April 2011

Pencuci muka?

Assalamualaikum,
waaaa byknye presentation nk buat :( huhu papepun selit je kan masa nk ber blogging,heeee.
Hari nie nak cakap pasal pencuci muka, seperti yang kita semua tahu, dalam dunia nie, banyak-banyak dan banyak la sgt jenis pencuci muka kan? Tapi mana yang sesuai dengan muka masing2 haaa?

Jom cuci muka ;p -google image-

Banyak yang kita boleh buat untuk tahu yang mane sesuai dengan kulit muka masing2. Antaranya:
  1. Tanya kawan2, yang mane muka cantik + putih + kulit licin, sila lah tanye ye, beli produk muka ape? hehe
  2. Pergi ke farmasi, dan tnykan promoter, mane sesuai dgn kulit muka(harap2 promoter tu, promote yg betul2 sesuai la ye :) )
  3. Gi hospital dan jumpa doktor pakar kulit, dan kenali jenis kulit muka anda, dan doktor akan syorkan la ape yg patut,heeee
  4. Cube sendiri, experimentttttt, hoho kedengaran agak bahaya ye, sbb mcm2 boleh jadi ;p
Kalau ikutkan no 1 tu, kalau kite cube produk tu(yg kawan kite yg cantik + putih + kulit licin) pakai tu, dan end up x jadi apa2, maknenya, X SESUAI LA TU :( sbb kulit jenis lain2 dan maybe sebab genetik jugak, dengan dia sesuai..tp kita ishk2. So nombor satu, jgn dok buat ye.

No 2 pun sama la jugak, sbb promoter tu hanya promote mana yang dia rasa sesuai, tp x semestinya kulit muka kita akan terima ;p so kalau sapa2 yg ikut step nie, berjaga-jaga la ye, sebab takut tak sesuai je :P

No 3, mmg selamat, sebab sampai dah jumpe pakar kulit tu, tp produk yg bakal disyorkan ialah produk yg betul2 dari farmasi teheee...

No 4, hoho, rasenya ade je yg buat kan, termasukla yg dok tulis entry nie, dok la pakai trial pek. Pastu bila tak best, dok gigih la tukar,haha(gelak kat diri sendiri ;p) Tapi kesannya ialah pada kulit muka la, sian kulit muka kite, baru nk kenal pencuci tetibe duk tukar je. Kulit pun konfius(ye ke? haha) Tapi kalau contoh la dah rase sesuai dengan kulit, better jangan ubah dah. Tetapkan pendirianmu :)

Tapi perlu diingat ye, jangan sesekali beli produk yang tulis, utk semua jenis kulit( for all skin type). Nak tau sbb ape, sebabnya, mane boleh nk samakan, kulit berminyak, separa berminyak(yg berminyak kat t-zone je) dan kulit kering.. Sebelum nie penah pakai, dan habis kulit jd kering. So it's a BIG NO NO NO for pencuci muka yg tulis for all type of skin or for all skin type...

Tapi perlu diingat lagi (bape kali nk ingat nie ;p) yg berjaga-jaga gak untuk produk yg memutihkan kulit. Contohnya, baru sekali atau dua kali pakai, dah nampak cerah dah kulit. Memang la seronok kan, tapi bahaya sbb mungkin pencuci tu, letak bahan kimia yg dapat memutihkan kulit secara lebih daripada yg sepatutnya.

So
  • Carilah produk yg betul2 sesuai dengan kulit muka anda
  • Gunakanlah secara konsisten
  • Lihatlah hasilnya dan jika berkesan, gtau la sy,hehe
Sila baca dgn nada yg x puas hati -----> Ehhh baru td kate, x semestinya kalau pencuci tu berkesan kat org lain, x semestinya berkesan kat kita, tp tetibe suruh gtau lak kalau berkesan...

Baca dengan nada biase balik----> Yeeee, saje je, nk tgk org lain seronok kalau pencuci muka dia berkesan, tu je :)

K la, sorry kalau sape2 mengharapkan sy share apa2 pencuci muka yg sy rase ok dan berkesan, sbb sy pun sedang mencari (T_T) Papepun, sayangilah muka anda, kalau dah letak make up tu, pastikan bersihkan balik guna make up remover!!! PASTIKAN TAU :)



ok, that's all for now

Till we meet again,
xoxo
Syafiqa

2 comments:

Raja Ellysya said...

cm ne syika,kte x taw pencusi muka ape yg swai.smua xda efek :(

Syafiqa said...

ellysyaaaa :) btw for me ur skin is okay... u have a beautiful skin. And asalkan pencuci muka tu dpt elakkan muka kamu dr berjerawat, for me that's good. And maybe sbb pencuci muka kamu tu sedang memaintainkan kulit kamu, tu yg kamu rase x de efek,sbb sume ok... hehe i mean memaintainkan cantik.