02 April 2011

FACEBOOK! x sume bende boleh tulis tau ;p

Assalamualaikum,
yo! haha yeaa sekarang ada masa nak update blog,tahniah2. :) Ok today nak cakap pasal facebook...



Yup,kalau ikutkan nowadays, hampir semua orang,semuaaaaaaaaaaaa orang ada facebook. :) Dan seperti yang kita semua tahu, boleh update status, gambo n what not. Dan sini sy ingin mengatakan bahawa, tak semua bende kita boleh tulis@pos kat facebook. Jom tengok! hehe

  1. First,sebelum tu, jangan sesekali add atau approve strangers! Kenapa ek? Sebab bahaya laaaaaaaa. Bukanlah nk fikir negatif yang strangers nie jahat atau ape. Tapi, sebab zaman sekarang macam2 boleh jadi kan. Dan salah seorang kawan saya,main approve je sapa2 yang add dia. N the next thg was, org yg dia approve tu, pos sumthg not appropriate kat wall dia(x pasti apa dia,sbb mase tau tu, dia dah delete ;p). Tapi just nak cakap bahaya la approve or add strangersssss. k ;p
  2. Sila jgn buat fb sebagai diary ye. Contohnya, bila nk gi mana2, semua nk tulis kat fb :) nie pun kes bahaya tau, mane la nk tau, kalau ade stalker ke. Tapi kalau nk gtau jugak, incase nanti org tak tau lak kite gi mane... just gtau generally ok la kot. Jangan bgtau spesifik ok... dan kalau dah gi tmpt tu, n dah balik dah pun, boleh je nk pos " bestnye main air kat sunway lagoon td" okla sikit,sbb dah selamat balik kan ;p
  3. Jangan la emo kat fb, dan keluarkan kata2 yang *&^%@#$%+! = tak elok. Tak baik tau, sbb apa2 yg kita tulis kat fb, mencerminkan sapa kite sebenarnya. Dan kalau nak marah sangat pun kat seseorang tu, tulisla nasihat ke, atau apa2, yg tak de la nk tunjuk sgt kita marah.
  4. Jangan la tulis rutin kat fb. Contohnya, kate baru nk mandi la, nk gi tandas la. Haish, sume tu x perlu laaaaaaaaa.
  5. Jangan sesekali cakap anda keseorangan di rumah. Yang nie paling kerap orang buat status facebook. Dan sekali lagi, bahayaaaaaaa la!!! Setiap kali saya baca,sapa2 yang buat status nie, mesti saya akan doakan supaya x de apa2 jadi kat org tu. Sy yg baca pun risau tau, huhu
  6. Jangan la tulis sesuatu yg boleh menimbulkan kemarahan org lain. Contohnya kutuk2 org ke, kate menyampah ngan seseorg ke, benci ke... sbb orang yg baca pun akan menyampah dengan post tu,haha betul x? Tapi seperti yg sy cakap eh tulis td, kalau boleh tukar la kepada nasihat ke, dan bende2 yg sewaktu dengannya :)
Hurm, yang terpikir sekarang, sampai 6 je :) nanti ade ke ek, orang akan kate... " sume jangan tulis, then nk tulis ape je? sume x leh tulis?" haha, ikut la anda nk tulis apa, tapi berhati-hati la, dan bersederhana la ye :) dan sebelum tu, mmg x de niat nk buat sape2 terasa hati. Dan kalau terasa dengan entry nie, sorry sgt2.

Tapi kadang2 sy pun ade je kalau marah, luahkan kat fb, tp dlm bentuk general, x gtau pun marah sape sume,heeee tapi sy akan cube elakkan daripada berbuat demikian lagi :)

My mum n my dad kate, kalau nk gtau ape2 pun, dont talk about feelings,cam sadness ke, depress ke, sbb some people may take advantage from us by that. Zaman sekarang...

My sis pulak kate, letaklah fact, atau lirik lagu(which selalu saya buat :p) dan sesuatu yg membuatkan orang bebas dari judge kita :)

Oklah, saje tulis entry nie untuk mengingatkan kat diri sendiri jugak ;p n FACEBOOK IS WATCHING YOU, takut x? haha...Act Allah is watching you,forever and always :)

That's all for now,

Till we meet again,
xoxo
Syafiqa

2 comments:

idzanfashila said...

agreed!

Syafiqa said...

Kannn, dapat tengok ramai yang buat, tanpa tau, itu bahaya