31 August 2011

Nuffnang Celebrates BlogDay!





Assalamualaikum,

Ok, this is gonna be the most excited entry of all :D As you all know, today, nuffnang celebrates blogday! And i've spotted 6 blogs that really makes me fall in love with their entries :D Actually, i've selected the blog that i love based on my interest itself, as i love creative stuff like sketches of comic characters, shopping, make up, family, traveling, food, cats, yup it's a lot :D

1. tangan punya kerja - This blog is like my favourite must read blog. She is a Malaysian Blogger. I've read all of her entries and really love them ALL! Why? Because, it's so hilarious the way she expressed the story and not to forget, almost every entry, there will be a picture that drawn by herself. I really love her masterpiece, as for me, it's so cute and so creative :D I really enjoy reading her blog and sometimes i can laugh until there's tears came out from my eyes :D These are some of her masterpiece that i love, and walaaa


Such a cute sketching rite? Doraemon!


Haha, naughty :D

Amazing, rite?


2. Vivacious Blog - First of all,like i mention above, i like make ups, so this blog really suit my needs :D. vivacious blog is about many tips on how to look great for girls, like the way you make ups, hair style, skin cares and also manicure. I would be really excited to recommend this blog to everyone especially who LOVES make up!


3. Caline and Frere- This blog is about The Story of Two French Cats. I love cats, and this blog really makes me more crazier about cats. Those cats are so cute, adorable and makes people cry for not having them. I just read this blog recently and found out, it's interesting as i tell us about how they spend their days with those cute cats! Written by a French's blogger :D


CUTENESS!

They know how to play hide and seek i guess ;)


4. Athirah Zaki - She is my cousin :D so of course a Malaysian blogger. She do write about her family(harmony topic to talk about rite?), like how they spent their time together by going here and there, shopping. Also she write about the food that she like, what she been thinking and share her favourite songs too. What i love about this blog is, the feeling of her family, the harmony, the warmest of their love :D

5. Berhati-hatilah - In english, means be careful. But dont be shocked as this blog have some music background. This blog been recommended by one of my friend, Anwar. Thanks Anwar. About this blog, he talks about religion . Yup, as a muslim, Islam is the way of life. What i love about this blog, here, i can find doa, advises, religious story and lots more related to Islam. I believe by those advises and doa, we can be a better person in future :D

And the last blog but not the least :D

6. Don't Harsh My Mellow - This blog i found it interesting as she talk about her routine. Simple but have a very colourful story. I love shopping, fashion, that's why i love to read her story as she talk about those :D She is a Malaysian blogger, love Juicy Couture like me and both of us have those handbags :D You can find her story also about her friends, traveling and like everything.

Yup, thats all about the 6 new blogs(for me :D), that interest me the most. So
  • Happy Blog Day 2011 for bloggers all over the world!
  • Happy Independence Day! and
  • Salam Aidilfitri! :D
Till we meet again,
xoxo
Syafiqa


30 August 2011

Gambar hari raya!





Assalamualaikum,

Apa khabar semua? Alhamdulillah, dapat jugak kita merayakan hari raya. Macam tak percaya pun ye kan. Sebab dah sebulan puasa, tiba2 hari ni, makan di pagi hari :D

Btw tengok kat facebook, ramai beno orang update blog dan letak gambar raye :D

Haaa meh tengok gambar raya saya pulak :D

Sebelum tu,


nice rite? So cute, combination of raya and independence day :D


And walaaaa...


Kecik itu comel :D Btw thanks to my sis, tolong lilit2 :D

Selamat hari raya, maaf zahir batin :D

Aik, laa dua gambar je? Haha cukup la kot, nanti kalau sy rajin, haaa tunggu. Mungkin akan di upload lagi.

Sy suka sangat pantun ni, i found it so hilarious :D

"Dua tiga kucing berlari, aaaaa SELAMAT HARI RAYA!"

Tapi ramai kata tak masuk langsung, memang la. Sebab ni kan daripada cerita upin ipin. Sape yang tengok, memang cool :D Dan, salam kemerdekaan, MERDEKA!

Till we meet again,
xoxo
Syafiqa

Ummi 1st Lucky Draw






Assalamualaikum,






Siapa suka angry bird? Jom joinnn, tekan gambar ya :D

Nak tag,



Okbai :D


29 August 2011

Call it as a preparation?




Assalamualaikum.

Hi there, yup kinda busy doing those preparation for raya. How bout you? Everything doing great? Hopefully! Happy fasting on the last day of ramadhan peeps! Anddd, selamat hari raya!

Kuih dah muih, beraneka macam.
Makankanlah, jangan sekadar dipandang ;)

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

27 August 2011

How could i forget that, Saturday is a NO PLASTIC DAY!





Assalamualaikum,

Ok, kejadian ni berlaku pada Sabtu lepas,

Lokasi; Tesco
Waktu; tak pasti, tapi masa tu dah kat cashier, nak bayar.
Bersama; My ahli syurga :D

Orang depan kami yang tengah bayar barang, tiba2 last sekali, dia ambik beg, gambar transformers(yang ala2 green bag tu) dan bayar. Dalam hati saya berkata, "Rajinnya dia beli beg tu, :D"

Pastu tengok cashier, satu barang pun dia tak letak dalam beg plastik, hati saya berkata lagi, "eh plastik habis ek". Then, it's trigger my mind, dan terus dengan kalutnya, tanya ahli syurga. " hari ni, hari apa? Sabtu ek?". Dia pun menjawap, haah. Ayoyo, how could i forget that, T.G.I.F. ehh apekah, i mean, Saturday is a NO PLASTIC DAY!.

Selalunya bawak handbag :p hehe macam dah besaq lak, dalam tu adalah beg shopping yang leh lipat2 tu, tapi on that day, tak bawak. Terus jadi macam orang depan tadi, dengan kalutnya amik 2 greenbag, dan bayar. Ohhh, melayang 8 hengget ku. Bukan apa, selalu kalau shopping, mesti bawak, banyak2 shopping beg, sebab kat TESCO, dapat point. Tapi yeah, on that day, lupa pulak :(



Ni lah, my shopping beg, cepat kata comel. Sapa kata tak comel, sangatlah tak COOL, XD


My first Green Bag, :D beli dua, jadi 8 hengget, satu rm 3.99 kot, kalau x silap la, kalau silap sorry :D

So ingatlah anda semua yang, SATURDAY IS A NOOOO PLASTIC BAG! Nak BB? Klik sini

Till we meet again,
xoxo
Syafiqa


26 August 2011

One of my greatest nightmare.





Assalamualaikum,

Hey there, ok. Nak cerita ni, lepas solat terawih tadi, mak mintak gi tesco. Beli sedikit barang2 makanan untuk sahur esok. Ok, tapi tengok2, abah bawak kete sy. Ayoyo, so mak kata, gunalah kereta mak. Ermmm, kereta mak agak lebar, power stereng(macam ni ke eja :p, hentam sajalah labu :P) tapi berat. Dan the best part was, sy sebenarnya rabun, n silau. So malam2 it's really troubling me, which the lights will irritate my eyes. Tapi gasaklah, sapa suruh, letak merata spek, pastu tak jumpa, hahahaha.

Pastu sampai Tesco, wat parking undur, gasak lagi :P tapi yeahhh berjaya. Ala undur je kot(dah lepas, leh la cakap kan).

Bila nak balik tu, masyaAllah, jam bukan main. Kereta tak bergerak, macam endless je :(. Tunggu2, pastu bagi jalan sini sikit, tak bagi jalan sikit. Sampai la akhirnya ke rumah dengan selamat.



Untungla, awak dan saya tak apa2. Untungla saya jaga awak lek lok, haha :P

Tapi apa yang nightmare nya? Nightmare tu, sebab kereta tu lebaq, so macam tunggu bunyi streeettt, ala2 TERcalarkan kereta tu. Itulah yang one of my greatest nightmare, takut tercalaqkan kereta mak :D bawak dengan penuh berhati-hati dan ketaq lutut, XD

Overall, 4 bintang :D haha, yelah sebab malam lagi, ayoyo, gagahlah kan. Paling tak suka, bila dah dalam jam2 nie, ade lak yang nak amik kesempatan dan go against the traffic. Ermm memang tak bagi peluang ritsect la, eh, tak bagi jalan la.

So kepada anda semua, walau macam mana jam pun, jangan la, go against the traffic, atau senang2 je memotong sampai depan. Orang belakang marah tau, dan kalau 44 orang kata, yang si duk memotong tu, hidup tak lama, malaikat kata amin, haaaa senang je nauzubillah nyawa terbang. So ingatlah orang yang tersayang :D

Lagi satu, kalau mak yang suruh, insyaAllah selamat pergi dan selamat balik :D

Till we meet again,
xoxo
Syafiqa

Finally :D





Assalamualaikum

Haaa dah dapat pun cara nak selaraskan waktu semasa iaitu waktu sekarang, dengan waktu kat blog. Tanya2 kat fb, last2 ada yang sudi membantu. Special thanks to iEYLA :D

Thanks tau, alang2 dah tau, meh sy ajar korang2 yang senasib ngan sy sebelum2 nie. Ini adalah tutorial untuk ubah waktu blog mengikut waktu tempatan, iaitu tempat anda. First tekan DASHBOARD kat blog anda. Tekan setting.


Tekan formatting...



Scroll down, sampai nampak ni...


Dan pilihla waktu anda, kalau macam kat Malaysia, pilih Kuala Lumpur. Yeaaaaa berjaya :D so anda punya waktu akan sentiasa up to date dengan waktu di blog. Thanks a lot iEYLA :D.

Dalam hati, tengah cakap FINALLYYYY, banyak2 kali :D

Till we meet again,
xoxo
Syafiqa

Gerammmnya! Ada cara tak nak tukar?





Assalamualaikum,

Haaa sebenarnya masa berblogging nie, geram sangat. Sebab nak buat untuk hari ni, iaitu entri 26/8/2011. Tapi dekat post option paling latest pun 25/8/2011 pukul 11.08pm.



Haish. Siapa tau, macam mana nak ubah, dah google. Tapi salah keyword kot, tu yang tak jumpa :( . Siapa tau, atau ada link tutorial ke? Sangatlah dihargai, terima kasih.


25 August 2011

Instant dan sangatttt sedap tapi bukan maggi




Assalamualaikum

Alahai, hari nie dah 25 ramadhan T_T. Lagi beberapa hari je nak berakhir ramadhan ni. Sedihh2. Moga berjumpa lagi dengan ramadhan tahun hadapan.

Ok, dah 25 hari berpuasa ni, hari ni dah tentukan nak makan apa? Ke dah kehabisan idea? Dengan entri ni, harap membantu anda2 semua :D Sebenarnya, ni semua sebab masa tu dah lambat la jugak kalau nak masak, so terus cari kat stor makanan dan tengok apa2 yang boleh dibuat. Dan sy jumpa ini...


Instant :D


Dalam dia :D Tak pasti pulak harganya berapa.

Untuk sup, tumis bawang putih dan halia, lepas tu masukkan air, ayam, sup bunjut dan kiub ayam. Letak garam sikit :D

Lepas tu masak ayam yang dah diperap dengan madu, sos tiram dan kicap. Sedapppp, tapi sorry la, tak tangkap gambar pulak.

Alamak, banyak la pulak yang kena buat, hehe yang instant tu nasi je :D tapi kalau ikut arahan kat belakang paket Nasi ayam instant ni, air dia letak 600ml untuk 500gram beras. Tapi tu tukar, sebab kalau sikit air, beras tak berapa lembut. So letak 6 1/2 cawan air, ikut je sukatan masak nasi macam biasa. Ikut resepi ni pun boleh, My Resepi

Siap, sedia dihidang, kari ayam babas, eh silap, nasi ayam instant tapi ayam dan sup tak instant, hehe.

Masa berbuka puasa, guess what, sy tambah nasi ni, 6-7 kali. Memang malu la nak ngaku, tapi nak kata yang instant ni, memang menjadi dan sangat SEDAPPPP :D

Haa untuk minuman pulak, minuman instant...

Perkenalkan, Lipton icetea dan Nestea


Sedapp, sejuk pulak tu :D

Sediakan air sejuk, ala2 takat botol nestea tu, dan tuang je serbuk dalam paket tu, goncang2 :D

Dulu, masa mula2 minum nestea, haaa semua air memang tak layan laaa, tapi bila start cuba Lipton icetea, alamaakk, lagi best :D. Tapi depends on anda semua, lain individu, lain kesukaan :D

Kalau nestea, ada dua jenis, dalam kotak atas ni, ada lima paket. Satu paket besar tu untuk 5 orang terus. Lagi satu, dalam satu paket plastik tu, ada 20 paket kecik, untuk seorang. :D

Kalau Lipton icetea, ada satu jenis je, ala2 macam kotak kat atas, dan ada 5 paket. Satu paket tu, untuk 5 orang kalau tak silap :D

Ops panjang lebar la pulak. Oklah hope this will helps all of you :D

Till we meet again,
xoxo
Syafiqa

Setompok awan itu, sangatlah...




COMEL

Assalamualaikum,(waalaikumussalam :D)

Pe khabar semua? Haaa apa yang tetiba comel ni. Sebenarnya nak sambung tajuk tu, setompok awan itu, sangatlah COMEL. Masa dalam perjalanan ke Grik, nak tengok adik, tengoklah langit. Dalam hati, berkata "Cantiknya langit nie". My mum pun kata langit nampak tenang je, malam tadi ke Malam Lailatul Qadar?, ermm kita hanya boleh meneka dan rasa je. Tapi hanya Allah sahaja yang tahu kan. Act, ni gambar ahad lepas :P

Tengah2 tengok luar tingkap, nampak la ni...

Itu dia, setompok awan :D


Comelnya setompok awan itu :D Tenang je


Tengok langit tu, subahanallah


Cantik sangat kan?


Sampai ke destinasi. Tengok awan yang cantik lagi


Masa nak balik, setompok besar awan :D


Setompok kecik awan, macam kasut pun ada, macam fairlady Z pun ada. Eh ye ke?


Korang nampak setompok awan yang kecik tu sebagai apa?

Haha, macam nak tergelak, buat entri pasal setompok awan, sebenarnya banyak lagi gamabr, tapi takut anda2 semua bosan lak nanti :P. Haaa banyak beno guna perkataan setompok awan :D. Kesimpulannya, bertompok-tompok awan dapat kita lihat, kann. Btw nak tunjukkan kat sini, bertapa cantik dan indahnya ciptaan Allah. Masa kita melihat tu, cakaplah subahanallah. Semoga kita semua sentiasa mensyukuri nikmat Allah. Aminnn.

Alamak, bulan ramadhan nak habis dah :( harap kita bertemu lagi wahai bulan ramadhan...

Till we meet again,
xoxo
Syafiqa


24 August 2011

Giveaway : Simple Giveaway HOB




Assalamualaikum,

Hari ni tetibe rasa nak join giveaway :D, harap2 ada lah rezeki kali ni untuk MENANG :D

Ok ni dia...
Macam biasa kalau nak join, follow blog, letak banner, tag kalau nk tag dan linkkan entri anda ke sini

Saya nak menang sebab hadiah dia BEST! Iaitu ...
  • Doodle
  • Cursor
  • Simple Header

For me, best kot, sebab bukan senang nak buat doodle, cursor dan header ni. Nak buat, amat memerlukan masa, kreativiti dan fikiran anda sendiri. Heee bunyi macam susah bebenooo.

Btw cepat2 sapa nak masuk, oh due date lama lagi :D 24/08/2011 - 30/09/2011

Saya nak tag JJ, Fiza and Aimifiqa :D

Apa2 info tentang GA ni, rujuk sini--> Heart of Beauty

Till we meet again,
xoxo
Syafiqa

#6 Rabu Kedu







Do you see what i see? Asyik gosok mata dari tadi :D

23 August 2011

Maaduu, let's go to Korea :D






Assalamualaikum,

Maaduu. I'm sure all of you may hear of this name rite? Today i would love to write special entry about Maaddu. Here is the quick review taken from facebook, from maaduu's page itself.

"Maaduu is a FREE & LEGAL Premium Korean TV channel for the best of K-dramas and the latest K-POP videos on-demand. Watch online anytime you want, 100% FREE! "

What? For FREE??? Yup you see it clearly as it stated there for FREE! Which you can enjoy like tonnes of selected Korean TV channel. Cool rite?

Why maaduu?

"Maaduu is a stylised representation of 'Madu' which means 'Honey' - We believe viewers will be attracted 'like bees to honey' and enjoy Maaduu continually. "

Actually this is the best part of all. Guess what, you can actually win a FREE ticket to Korea just by apply 4 simple steps!!! You also can win a free exclusive Maaduu t-shirt.



I'm so excited to talk about this.

Step 1. Register as a member here, at www.maaduu.com

Step 2. Just email your details below to WinterSonata@maaduu.com
  • Full Name
  • Email Address
  • Mobile / Home Contact Number
  • Full Mailing Address
  • Preferred t-shirt size (Male / Female)
  • One last thing, remember to tell us "WHY YOU LOVE MAADUU". Email your answer to WinterSonata@maaduu.com

Step 3. Watch as many FREE Korean dramas at maaduu, as you want.

Step 4. Pick up the phone when maaduu phone you and select you as the WINNER!!!(Really hope i will get the call :D)

Join now! Contest starts 1st August 2011, ends 1st October 2011

Simple rite?

For more info, do go to www.maaduu.com or their facebook page HERE

I really hope i will win the ticket! Btw,I'm actually enjoying myself watching Spy Myeong-Wol. Love it so much as the story is about a spy who must do a certain task, and end up falling in love with the target which is the actor :D

That's all for now.

Till we meet again,
xoxo
Syafiqa

22 August 2011

BLOG PILIHAN SAYA ADALAH :D




Assalamualaikum,

First of all, sorry sangat sebab buat entri ni agak lambat. Btw it's better late than never, rite :D

Ok BLOG PILIHAN SAYA ADALAH... tak de calon2 nya tau..

Ninie Azriena - Blog yang cantik + comel header nya. Lepas tu blog meriah dengan pelita, serius rasa semangat sy nak raya :D Rajin singgah2 my blog kan? i like :D Dan suka memberi pendapat yang bagus.

Ich Liebe Dich? - Maksudnya I love you kan, bahasa German kan? Btw sy pilih blog ni, sebab nama blog sendiri dah unik dan buat orang nak tahu apa maksudnya. Blog ni simple and nice :D. Entri pasal french toast tu, betul2 buat sy lapar =_=" salam perkenalan(kawan baru nie)

Izzul Amir - Masa tengah blogwalking jumpa blog ni. Selalunya, orang lebih suka Spongebob atau pun Patrick, tapi izzul nie, rasanya la, dia suka Squidward(lain dari yang lain kan?). Sebab kat header ada Squidward dan badge pun sama :D btw dari segi background nampak tenang je sebab colour tak terlalu terang atau gelap. Nice la

LuvmeMryna - Blog ni, simple, nice dan KEMAS. Suka la tengok arrangement kat blog ni. Salam perkenalan(kawan baru nie)

Solicious StoriNori - Blog ni, sebab doodle dia!!! Comel laa dan blog ni pun kemas. Salam perkenalan(kawan baru nie)

Wiwie Sazali - Blog ni akan menyambut kita dengan header yang besar dan sangat menarik perhatian :D Ayat yang sungguh humble " saya bukan siapa siapa siapa saya hanya manusia biasa". Blog cantik :D

amri-lawak-kelakar - Kat ruang komen BA, komen dia je yang ada di bold kan, waaaa, terkejut lak, aik macam mana boleh bold :D terus pilih blog dia. Header lawa, tapi kalau tolak2 sikit iklan tu, akan menampakkan header yang lawa tu :D heee. Btw nama blog pun buat sy tergelak, belum dia buat lawak lagi, hehe. Salam perkenalan(kawan baru nie)

Wie - Blog ni simple, dan tulisan kat header pun special sikit... "I'm not special, I'm just limited edition" Cool :D Warna pun ok. Salam perkenalan( kawan baru ni)

Sharing is Caring - Blog ni, masa klik, terus nampak kucing!!! Sy suka kucing :D tapi lepas tu terkejut sikit sebab ada lagu, tapi(banyak nya tapi ;p) not bad la , sebab sy terus dengar je lagu tu. Dari entri2 yang sebelum nie, nampak memberi sedikit sebanyak info :D bagus2. Salam perkenalan( kawan baru ni)

!ALEPRIDZ! - Blog ni, paling special :D sebab dia pilih blog sy, dan siap ada perkataan COMEL, dalam penerangan dia, hehe. :D Header dia, unik sbb dia tunjuk maybe precious things yang dia ada. :D Haa nak tengok penerangan dia.. KLIK SINI

Ok, yang saya tulis kawan baru tu, sebab tak pernah kenal sebelum ni. So harap dapat berkenalan la ye :D Have a nice day to all of you!!!

Till we meet again,
xoxo
Syafiqa